torsdag, april 18, 2024
Nyheter

Viktigt att tänka på när du köper en valp

SmuggelvalparDet kan vara lätt att lockas av bilden på en söt, liten hundvalp med bedjande ögon.
Men man ska akta sig för att gå i fällan – att köpa en smuggelhund kan få stora konsekvenser.

– Det är en alltför stor risk. Man tror att man gör en god gärning, men det är viktigt att ens hund har en bra bakgrund, säger Hans Rosenberg, presstalesperson för Svenska kennelklubben.
Att försäljningen av smuggelhundar ökar, kan också Hans Rosenberg vittna om.
– Det har ökat eftersom många inser att det är en verksamhet som ger mycket pengar, säger han.

Dyra smuggelhundar

En smuggelhund kan kosta uppemot 10 000 till 20 000 kronor, och många smugglare ser goda möjligheter att tjäna en bra hacka på att transportera små valpar som har fötts upp under eländiga förhållanden nere i Europa till Sverige, där de ofta stämmer möte med sin köpare på en parkeringsplats eller vid järnvägsstationen.

Kan bära på sjukdomar

Det finns goda skäl att vara försiktig när man väljer hund. Att köpa en smuggelvalp kan få stora konsekvenser.
– För det första har man ingen bakgrund på hunden – man vet inte hur den har vuxit upp eller kommit till landet. Den kan också bära på sjukdomar som vi kanske inte har haft i Sverige och som kan gå på både djur och människor, säger Hans Rosenberg.
Går man i köptankar ska man välja en organiserad uppfödare eller vända sig till någon som omplacerar äldre hundar.
– Det finns hundar innanför Sveriges gränser som behöver nya hussar och mattar. Man behöver inte gå över ån efter vatten. Plus att om man köper en smuggelhund stöder man en illegal verksamhet som gör miljoner på detta.

Ofta små hundar

– Oftast är det små och dyra hundar som chihuahuor och bulldoggar som smugglas hit och säljs via internet, berättar Tjitte De Vries, chef vid avdelningen för djurskydd och hälsa. Vi ser en markant ökning av insmugglade hundar bara i år. Jordbruksverket har hittills haft drygt 190 ärenden jämfört med de senaste åren då det totalt legat runt 250 per år.

Hundarna förs in illegalt under hemska förhållanden. Det är inte ovanligt att de drogas och läggs i små lådor eller burar med mycket liten tillgång till mat och vatten. De flesta hundar som upptäcks i tullen måste avlivas för att de utgör en smittorisk.

Rabiesrisk för människor

Hundarna som smugglas in från andra länder vaccineras inte som de ska och därför är risken stor att de är smittade med till exempel rabies. Om en människa smittas av rabies är det allvarligt och har oftast dödlig utgång.

– Att köpa en insmugglad hund medför risker och kan orsaka lidande, berättar Tjitte De Vries. Risken att smittas av rabies är generellt sett låg men i takt med att insmugglade hundar ökar så ökar också riskerna. Tillsammans med andra
myndigheter jobbar vi aktivt för att stoppa handeln med insmugglade hundar samtidigt som vi ser över beredskapen mot ett eventuellt rabiesutbrott.

Varningssignaler när du ska köpa en valp

  • Säljaren låter dig inte komma och träffa valpens mamma. Begär alltid att få se hunden i dess hemmiljö.
  • Säljaren vill stämma träff på en parkeringsplats för att genomföra köpet. Åk aldrig till en sådan plats bara för att titta på hunden – det är svårt att motstå små söta valpar, speciellt när man ser att de far illa och tycker att man borde rädda dem.
  • Säljaren kommer med ursäkter för att hunden inte är registrerad, till exempel att en sådan hund är tvungen att ställa upp i tävlingar eller liknande. Det stämmer inte – när köpet gått igenom är hunden din och du behöver inte ställa upp i tävlingar eller utställningar.
  • Valpen säljs till ett misstänkt lågt pris. En hundvalp från en bra uppfödare kostar minst 10 000 kronor. Köper du en äldre hund som måste omplaceras till följd av exempelvid förändrade familjeförhållanden, kan den kosta mindre.
  • Säljaren vill inte uppge sina personuppgifter eller ger dig ett telefonnummer som inte fungerar. Begär alltid en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Du måste kunna ta kontakt med säljaren i efterhand om du har frågor eller det uppstår problem.
  • Säljaren överlämnar ingen hälsorapport. Se till att hunden har grundvaccination och ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Köp aldrig en hund som inte verkar frisk, till exempel om den har diarré.
  • Säljaren säger att du ska få stamtavlan vid ett senare tillfälle. Risken är stor att någon sådan inte existerar.
  • Valpen har kuperade öron eller svans. Det är förbjudet i Sverige och en sådan valp är alltså inte född här.
  • Hunden saknar id-märkning. Hundar över fyra månader ska vara chipmärkt och ett intyg över detta ska följa med vid köpet.

Länk till film om smuggelhundar
Källa: Jordbruksverket och Svenska kennelklubben.