söndag, juli 21, 2024
Nyheter

Épagneul de saint-usuge, Treeing walker coonhound och Miniature american shepherd

NKU erkänner tre nya hundraser

Nordisk Kennel Union, NKU, har gemensamt beslutat att erkänna tre nya raser; épagneul de saint-usuge, treeing walker coonhound samt miniature american shepherd. De tre nya raserna kommer att få utställningsrätt från 1 januari 2018 men kan delta i lydnad, rallylydnad, agility, nosework och freestyle från och med att de är registrerade.

Godkända stamtavlor krävs

Samtliga tre raser kan inregistreras i SKKs stambok förutsatt att det finns en exportstamtavla utfärdad av ett FCI-land. För treeing walker coonhound samt miniature american shepherd har man även beslutat att godkänna stamtavlor från United Kennel Club, utöver de från American Kennel Club.

Fransk anrik fågelhund


Épagneul de saint-usuge är en stående fågelhund från regionen Bresse i Frankrike. Rasen anses ha funnits sedan åtminstone 1500-talet men var som så många andra mindre raser nära att försvinna under andra världskriget. Rasen räddades av prästen Robert Brillard som samlade in exemplar som matchade standarden och satte upp ett restaureringsprojekt. Rasen erkändes av den franska kennelklubben 2003.

Amerikansk energisk jakthund


Även treeing walker coonhound är en jakthund och anses härstamma från engelska foxhound. Rasen används för jakt på tvättbjörn och opussum men även björn, vildsvin och puma. Treeing walker coonhound har registrerats sedan 1945 av United Kennel Club, UKC, och erkändes 2012 även av American Kennel Club, AKC.

Liten amerikansk vallhund

Miniature_Australian_Shepherd_red_tricolour
Miniature american shepherd utvecklades på 60-talet som en miniatyrvariant av australian shepherd och ska se ut som denna men i mindre storlek. Erkänd som egen ras av de två största amerikanska kennelklubbarna AKC och UKC sedan 2015.

Gäller i Norden

I och med att alla tre raser är godkända av NKU, gäller beslutet för alla de nordiska länderna. Det är i dessa länder man kan tävla i de olika hundsporterna; lydnad, rallylydnad, agility, nosework och freestyle.

Ingen av dessa hundraser är erkända av FCI, den internationella kennelorganisationen.

Läs mer