torsdag, april 25, 2024
Nyheter

Snuviga tider även för husdjuren

Hosta, halsont och rinnande näsa drabbar var och varannan i förkylningstider. Men inte bara vi människor blir sjuka. Sveland Djurförsäkringar berättar om hur du gör när ditt husdjur visar förkylningssymptom.

Med hösten kommer förkylningar och även våra husdjur drabbas av symptom som hosta, rinnande nos och ögon samt i vissa fall feber. Allra vanligast så här års är att hunden drabbas av kennelhosta. Kennelhosta är ett virus som sprids mellan hundar. En smittad hund hostar intensivt i allt från någon dag och upp till en vecka. Kennelhosta är ofarligt och kräver oftast ingen behandling.

– De flesta hundar är vaccinerade mot kennelhosta. Men eftersom vaccinationen inte är heltäckande kan de ändå drabbas, men får då oftast lindrigare symptom, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Om hunden har ont eller om det kliar i halsen kan det bero på en halsinfektion. Det kan märkas genom att hunden inte vill äta sitt torrfoder eller gnider huvud och hals mot möbler eller marken. Halsinfektioner kan smitta mellan hundar genom såväl direktkontakt som exempelvis delade leksaker, låt därför inte hunden träffa andra hundar om den är sjuk. Om hunden har feber bör man uppsöka en veterinär, annars kan man låta hunden vila tills den är frisk igen.

Om hundens nos rinner eller om den nyser kan den ha noskvalster. Noskvalster är en väldigt vanlig parasit som finns i näshålan. Det är ofarligt men kan i vissa fall ge försämrat luktsinne. Noskvalster är enkelt att behandla med antiparasitmedel.

– Precis som för människor bör du bedöma allmäntillståndet hos såväl hund som katt. Är du osäker kan du ta tempen, som ska ligga mellan 38 och 39 grader. Om djuret inte har feber och äter och dricker normalt räcker det oftast med vila, säger Per Josefsson.

När katten nyser och har rinnande ögon kan den ha drabbats av kattsnuva. Kattsnuva är inte farligt, men om katten även har feber, diarré eller slutar att äta och dricka kan det vara kattpest. Då bör du uppsöka veterinär, speciellt om du har en kattunge eller en ung katt. Var därför noga med att vaccinera kattungen mot kattpest.
Källa: Sveland