Resa till Norge med hund
Resa till Norge med hund
Norge är ett underbart land att besöka, både som turist och utställare, med sin otroligt vackra natur och trevliga människor.
Här hittar du alla internationella utställningar i Norge >>
Regler för att ta med hund till Norge från Sverige
- Det är förbjudet att ta med Pitbullterrier, Amerikansk staffordshire terrier, Fila brasilerio, Toso inu, Dogo argentino, eller blandraser där dessa ingår, till Norge.
- Du ska resa tillsammans med din hund eller om en representant reser med hunden skall det ske inom fem dygn före eller efter att du själv reser in.
( i annat fall kan det räknas som kommersiell införsel och då gäller helt andra regler). - Din hund måste ha ett EU-pass. Detta får du hos veterinären. Hundar som förs in till Norge från ett land utanför EU, genom Sverige skall ha ett veterinärintyg.
- Hunden skall vara id-märkt med mikrochipp. (om hunden är märkt före den 3 juli 2011 är det tillåtet med tatuering i örat, men det synas tydligt).
- Id-numret skall vara inskrivet i passet och alla nödvändiga dokument.
- Hunden måste vara behandlad av veterinär med avmaskning mot “rävens dvärgbandmask” (echinococcos). Behandlingen ska ha genomförts av veterinär minst 24 och högst 120 timmar före ankomst till Norge. Ett alternativ är att hunden har behandlats minst två gånger med minst ett dygns och högst 28 dagars intervall före första inresa i Norge. Därefter behandlas den minst var 28:e dag. Detta alternativ kan vara lämpligt för dem som reser ofta.
- När man reser till Norge från Sverige är det inte nödvändigt att visa upp hunden och dokumenten vid gränsen, om hunden har vistats lagligt i Sverige och uppfyller alla krav på införsel. I så fall kan du välja grön fil i tullen.
Kontrollera alltid senaste regler på den norska myndigheten Mattilsynet innan du reser >>
Allemansrätt i Norge
Norge har en liknande allemansrätt som den vi har i Sverige, Det är alltså möjligt att vandra i skog, mark och fjäll utan tillåtelse av markägaren.
Man får tälta, eller sova under stjärnorna, var som helst på landet, i skogar och bergen, med undantag för odlade markområden och rastplatser längs vägarna. Det måste vara minst 150 meter till närmaste bebodda hus eller stuga.
Om du vill stanna mer än två nätter på samma ställe måste du fråga markägaren om lov, förutom i fjällen och andra avlägsna områden.
Toaletter kan tömmas vid skyltade platser. Det är strängt förbjudet att göra det på andra ställen.
Brasor är inte tillåtna i eller i närheten av skogsområden mellan 15 april och 15 september. Resten av året kan du göra upp eld, men var försiktig och se till att inte göra någon skada.
Det går bra att plocka bär, svamp och blommor, men särskilda regler gäller för hjortron i stora delar av Nord-Norge.
Du kan fiska i saltvatten utan licens, så länge fångsten är för eget bruk.
Koppeltvång i Norge
I Norge är det koppeltvång mellan den 1 april och den 20 augusti. Men även övriga tider ställer den norska lagen stora krav på dig som hundägare. Du måste se till att hunden inte rusar emot, hoppar på, förföljer eller ställer sig i vägen för människor som inte tillåter detta. Extra aktsamhet måste iakttas när det gäller barn.
Får har en särställning i Norge och vandrar fritt över stora områden. Man kan till och med möta flockar som uppehåller sig på och vid de stora Europavägarna. Vandrar du i naturen så är det mycket stor sannolikhet att du stöter på får och ibland också ren.
Respektera djur, natur och de människor du stöter på så blir utflykterna ett rent nöje för alla.