torsdag, april 25, 2024
Mest lästaNybörjarguide - hundutställning

Nybörjarguide för hundutställare – del 2

Nybörjarguide för hundutställare - del 2

Detta är del 2 i Nybörjarguide för hundutställare. Del 1 hittar du här.

Avelsgrupp och Uppfödargrupp

Efter att BIR och BIM har utsetts i rasen blir det tävlan om bästa uppfödargrupp och bästa avelsgrupp. I båda klasserna gäller endast konkurrensbedömning. Det innebär att de deltagande grupperna placeras från 1:a till 4:e plats. Samtliga hundar i gruppen ska först ha varit bedömd i officiell klass och då minst ha fått Very Good. 

Det kan ju hända att du blir ombedd av uppfödaren till din hund att delta i någon av klasserna, eller kanske i båda. Uppfödaren berättar då hur ni ska ställa upp er och i vilken ordning ni ska stå.

Grupper av enhetlig och utmärkt kvalitet tilldelas HP. Den grupp som vinner och också fått HP tävlar vidare i finaltävlingarna i Stora ringen.

Det hör till god ton att om man har en hund som ingår i en vinnande grupp också stannar kvar och deltar i finaltävlingarna.

Uppfödargrupp

Avelsklass (avelskl) / Bästa avelsgrupp

I avelsklass tävlar en hanhund eller tik med fyra av sina avkommor. Föräldrahunden ska visas tillsammans med sina avkommor. Det är gruppens enhetlighet och genomsnittliga kvalitet i typ och helhetsintryck som bedöms.

För hanhund gäller att avkommorna ska vara undan minst två tikar. För tik finns inte motsvarande regel utan alla fyra avkommorna kan vara ur samma kull.

Uppfödarklass (uppfkl) / Bästa uppfödargrupp

I uppfödarklass tävlar uppfödaren med fyra hundar ur sin egen uppfödning (av samma ras och rasvariant).

Den uppfödare som uppfödargrupp vunnit flest priser under året vinner utmärkelsen Årets uppfödare; SKKs uppfödargrupp. Det är en prestigefull utmärkelse som kräver mycket engagemang både från uppfödaren men också från valpköparna. Ofta betyder det många och långa resor, kors och tvärs i landet för att delta på så många utställningar som möjligt.

BIS-rosettFINALTÄVLINGAR

Finaltävlingarna bedöms i Stora ringen efter att alla raser är färdigbedömda. Detta kan ibland dra ut på tiden så väntan kan bli lång om ens egen ras blivit klar tidigt. Alla finaltävlingar är inofficiella. Det hör ändå till god ton att om man deltar i finaltävlingarna om man har kvalificerat sig.

Bäst i gruppen (BIG)

I BIG tävlar de hundar som blivit BIR inom sin ras. Alla raser ingår i någon av de tio grupperna som FCI fastställt och varje grupp tävlar för sig. På vissa utställningar plockar man dock ihop grupp 4 och grupp 6 i samma BIG-tävlan.

BIG är helt och hållet en konkurrenstävlan och de fyra bästa hundarna placeras och vinnande hund blir Bäst i grupp (BIG) och får tävla vidare i BIS-finalen.

Här ser du de tio rasgrupperna 

Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar

Flera av raserna i grupp 1 används i dag som brukshundar inom polis och militär och är populära sällskapshundar medan andra fortfarande används för sina ursprungliga uppgifter som att valla eller vakta får och nötboskap.

Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

De flesta raserna i grupp 2 har använts och används fortfarande som vakt- och herdehund. I gruppen finns också boskapshundar och gårdshundar varav några i dag är populära brukshundar.

Grupp 3, Terrier

Nästa alla raserna i grupp 3 har en bakgrund som jakt- eller kamphund. Några av raserna används fortfarande i stor utsträckning för till exempel grytjakt men de flesta är i dag populära sällskapshundar.

Grupp 4, Taxar

Det finns så många olika varianter av tax (tre hårslag inom 3 olika storleksvarianter) att de fått en helt egen grupp. På många utställningar sätter man dock ihop grupp 4 med grupp 6.

Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp

Grupp 5 kan delas in i flera olika undergrupper. Polarspetsar som t ex alaskan malamute, nordiska jaktspetsar som t ex Jämthund, vallande spetsar som t ex Västgötaspets och så kallade primitiva hundar av urhundstyp t ex Basenji (även dessa har naturligtvis används till olika specifika uppgifter). Många av raserna är i dag trevliga sällskapshundar medan andra fortfarande används inom sina ursprungliga användningsområden.

Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar

I den här gruppen finns framför allt drivande jakthundar men även några spår- och sökhundar.

Grupp 7, Stående fågelhundar

Grupp 7 består av engelska och kontinentala stående fågelhundar, det vill säga jakthundar som söker fågelvittring i luften och markerar för jägaren var fågeln finns. De flesta av raserna används fortfarande för fågeljakt men många är också populära sällskapshundar.

Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

I den här gruppen hittar du några av våra allra vanligaste hundraser, som labrador retriever, golden retriever och olika spanielraser. Gruppen består dels avstötande fågelhundar, som söker i markvittringen och stöter upp fågeln för jägaren och dels av apporterande raser som hämtar viltet både på land och i vatten.

Grupp 9, Sällskapshundar

I grupp 9 ingår hundar som främst är framavlade för sällskap.

Grupp 10, Vinthundar

Gruppen består av olika varianter av snabba jakthundar som främst jagar med hjälp av synen. Idag är de flesta rena sällskapshundar men några används också för hundkapp.

Best in Show (BIS)

BIG-vinnande hundar tävlar mot varandra om vem som är utställningens vackraste hund. BIS!

Nyheter