Nybörjarguide för hundutställare – del 1
Nybörjarguide för hundutställare - del 1
Detta är första delen i en nybörjarguide om hur det går till på hundutställning.
(här är del 2)
Det ursprungliga syftet med hundutställning är att utvärdera avelsresultat med fokus på rastyp, konstruktion och sundhet. Men jag skulle nog vilja säga att idag är det mer en mycket trevlig, social hobby att ställa ut sin hund. Man träffar likasinnade och får ägna en hel dag till att prata hund. Men allt går ändå ut på att hunden ska jämföras med idealhunden som den beskrivs i varje rasstandard.
Varje domare gör sin egen bedömning av hur din hund motsvarar standarden. Ena dagen kan den vinna BIR och när den nästa dag visas för en annan domare så kan den få en sämre bedömning och bli helt oplacerad. Det är viktigt att komma ihåg att hunden ändå är densamma!
Förberedelser inför första hundutställningen
Börja med att besöka en utställning för att se hur det går till. Det anordnas både officiella (av Svenska Kennelklubben) och inofficiella (oftast av rasklubbar), året runt på olika platser runt om i landet. Titta särskilt på hur det går till med just din ras. Sättet att visa upp sin hund på bästa sätt (kallas handling) skiljer sig ganska mycket åt mellan olika raser.
Förbered din hund
Du behöver träna din hund så att den kan visa upp sig på bästa sätt för domaren. Du har bara några korta minuter på dig i ringen och då är det viktigt att hunden kan uppföra sig.
Träna så att hunden kan trava med långa fina steg vid din vänstra sida. Har du en stor hund kan det innebära att du själv får springa och har du en mindre hund räcker det oftast att du tar långa kliv i snabb takt. Om du trippar fram, trippar också din hund, och det blir sällan bra.
I ett senare avsnitt kommer jag att mer i detalj ge tips vad och hur du ska träna din hund.
Anmälan med mera
- Kolla först att din hund är i god kondition och har de vaccinationer som krävs.
Detta gäller just nu (men kan ändras av olika anledningar):- Deltagande hund ska vara vaccinerad mot valpsjuka enligt följande:
- Hund under ett (1) års ålder: vid lägst tio (10) veckors ålder.
- Hund över ett (1) års ålder: Hund ska vara vaccinerad vid lägst tio (10) månaders ålder. Vaccinationen får inte vara utförd för mer än fyra (4) år sedan.
- Förstagångsvaccination ska vara gjord minst fjorton (14) dagar före prov-, tävlings- och/eller utställningsdagen.
- Vidare rekommenderar SKK att deltagande hundar dessutom är vaccinerade mot parvovirusinfektion
- Du anmäler dig till arrangerande klubb, oftast via internet, och betalar anmälningsavgiften. Alla uppgifter står i det PM som finns till varje utställning. Här hittar du SKKs utställningar. Vilken klass du ska anmäla till beror till största delen på åldern på din hund.
- När anmälningstiden gått ut får du dig tillskickat nummerlapp, tider och annan information som t ex vilken ring din ras ska vara i och hur många som är anmälda. Du kan antingen få detta via e-post eller vanlig snigelpost ungefär två veckor före utställningen. Får du det via e-post får du själv skriva ut din nummerlapp.
Packning och uppvärmning
- På utställningsdagen packar du matsäck, hopfällbar stol, vaccinationsintyg, nummerlapp, nummerlappshållare (kan oftast köpas på utställningen), utställningskoppel, bekväma skor, hundfilt, vatten och vattenskål, handduk, eventuella borstar och kammar som du behöver för att göra en sista finish på plats. Kanske vill du ha en bur där hunden kan koppla av om det blir lång väntan. Glöm inte hunden 😉
- Var ute i god tid, både du och din hund kan behöva finna er tillrätta innan bedömningen börjar. Själv vill jag gärna vara minst en timma innan det är min tur.
- Ha vaccinationsintyg och nummerlapp lättillgänglig vid entrén, du kommer att behöva visa upp dem där.
- Köp en katalog! Där ser du hur många hundar det är i din klass och vilka de är. Det är också kul att spara den för att senare kunna slå upp vilka du mött. Många antecknar också vid varje hund vilket pris den får.
- Leta upp den ring där din ras ska bedömas och gör dig hemmastad.
- Om du har möjlighet så titta noga på hur just denna domaren vill att hundarna ska visas upp. Springa runt, i trekant eller både och? Du blir säkrare i ringen om du vet hur det går till.
- En stund innan det är din tur, byter du koppel på din hund och värmer upp er båda lite grann. Sätt på dig din nummerlapp. Spring lite fram och tillbaka och ställ upp hunden ett par gånger. Se också till att hunden är rastad. Och en bra idé är att också själv ha varit på toaletten 😉
Klädsel
Hundutställning är en bedömningssport, och det är hunden som ska synas, inte du. Välj kläder som är bekväma men ändå propra. Bekväma skor är A och O. Tänk också på att välja färg på dina kläder som kontrasterar mot din hund. Till exempel är det ingen god idé att som dalmatinerägare bära en vit kjol med svarta prickar.
Det är också viktigt att inte ha fladdrande koftor, halsdukar eller smycken som kan störa din eller andras hundar.
Du behöver någonstans att ha hundgodiset lättåtkomligt på din högra sida. Antingen kan du ha godiset i en ficka eller så har du en särskild väska runt midjan. Det ska vara lätt och smidigt att plocka fram de små godbitarna under visningen.
I ringen - kvalitetsbedömning
- Klassindelningen är valpklass (inofficiell), juniorklass, unghundsklass, öppen klass, championklass och veteranklass. I vissa raser finns även jaktklass eller bruksklass. Hanar visas alltid först och därefter tikar. Här hittar du mer information om klassindelningen.
- Ringsekreteraren ropar upp vilken klass och vilka nummer som ska in i ringen. Stå beredd vid kanten när det är din klass och gå självsäkert och raskt in och ställ dig i nummerordning.
- Ibland vill domaren se alla springa runt ett varv innan han/hon tittar på varje hund individuellt, men inte alltid.
- Först görs en kvalitetsbedömning på varje hund, en och en. Då bedöms det hur väl hunden stämmer överens med den rasstandard som finns för varje ras. Har du en liten ras ska den ställas upp på ett särskilt bord. Domaren går igenom hunden från nos till svanstipp och ger sitt omdöme som ringsekreteraren skriver ner. Domaren klämmer och känner igenom hela hunden och tittar på bett och tänder. Har du en hanhund kollar domaren även att hunden har båda testiklarna på rätt ställe. Du får ett kvalitetspris och ringsekreteraren håller upp ett kort med en färg som visar vilket pris din hund fått. Du hittar de olika kvalitetsbeteckningarna här
- Om du fått Excellent eller ibland också Very Good ställer du dig sist i "kön" igen och väntar. Men är det många hundar i klassen kan det vara en god idé att gå utanför ringen tills alla hundar är bedömda. Ringsekreteraren brukar tala om hur du ska göra. Är du osäker så fråga honom/henne. Fortsätt att hålla koll på vad som händer i ringen.
I ringen - konkurrensklass
- Ringsekreteraren ropar upp numren på de hundar som gått vidare till konkurrensklassen. Är du bland dessa går du in igen och ställer dig i nummerordning. Ställ upp din hund snyggt.
- Domaren kan ibland "promenera" förbi alla hundarna när de står uppställda och kolla uttryck, eller så vill han/hon att alla ska springa runt samtidigt direkt. Var uppmärksam på domarens signaler.
- Domaren plockar ut de fyra hundar som han/hon vill placera och tackar resten som då har gjort sitt för dagen.
- Ibland vet domaren direkt hur han/hon vill placera de fyra kvarvarande hundarna men ibland kan det behövas att man visar hunden ytterligare i rörelse. Kanske vill domaren se hundarna springa fram och tillbaka, två och två.
- Till sist har domaren bestämt sig och placerar hundarna från plats fyra och uppåt.
- Domaren bestämmer sig för vilka hundar som för dagen är värda ett CK (certifikatkvalité). Dessa tävlar sedan vidare i bästa tikklass respektive bästa hanhundsklass.
- Glöm inte att gratulera vinnaren (om det inte är du).
I ringen - Bästa hane/bästa tik
- De hundar som i konkurrensklasserna fått CK tävlar vidare i Bästa hane respektive Bästa tik
- Proceduren är ungefär densamma som i konkurrensklassen
- Domaren delar ut ett CERT (certifikat) och ett reserv-CERT (och ett CACIB och ett reserv-CACIB på internationella utställningar eller Nordic Cert på Nordic Dog shows)
I ringen - BIR och BIM
Vinnande hane och vinnande tik möts i en final om vem som ska bli BIR (Bäst i ras) och BIM (Bäst i motsatt kön)
BIR-vinnande hund går sedan vidare till gruppfinalerna. Mer om det handlar del 2 >>