tisdag, juni 25, 2024
HundutställningNyheter

Nya regler för hundutställning 2017

Utställnings rosetter

 

Nyheter i utställningsringen 2017

Den 1 januari 2017 började några nya utställningsregler att gälla i Sverige.

Det mesta är sig likt, men några ändringar är det. Här kommer de viktigaste:

Kastrerade hanhundar diskas

Hanhund som är kirurgiskt kastrerad får inte delta på utställning, oavsett orsak till kastreringen. Det innebär att en kastrerad hanhund som kommer på utställning alltid kommer att tilldelas Disqualified i kvalitetsbedömningen.

Ingen hund byter klass

Man kommer inte att kunna byta till annan klass än den man är anmäld till. En hund är skyldig att delta i den klass som den är anmäld till. Det innebär att en hund inte får byta klass även om den exempelvis har blivit svensk utställningschampion eller erhållit de meriter som krävs för att delta i bruks/jaktklass efter det att anmälningstiden har gått ut. Alltså kan en utställningschampion nu även delta i öppenklass.

Hundägarens ansvar förtydligas

Hundägarens ansvar för hundens välfärd när de är på utställning förtydligas i de nya reglerna. Till exempel står det nu tydligt att det är förbjudet att utsätta hunden för farliga situationer, som hård behandling eller att lämna den i bilen när det är väldigt varmt eller kallt ute.

Nytt om svanskupering

Hundar födda i Sverige som har fått en skada på svansen efter födseln och därför svanskuperats/amputerats i Sverige, på grund av veterinärmedicinska skäl, kommer att få delta på utställning. Det kommer att, precis som vid andra skador, krävas ett veterinärintyg som är godkänt av SKK, exempelvis F145 Sveriges Veterinärförbund, som ska kunna visas upp på utställningen.

Läs mer utställnings- och championatregler 2017