söndag, juli 21, 2024
FeaturedNyheter

Norska hundar välkomna igen

Norska hundar välkomna igen

SKKs centralstyrelse har beslutat att från och med 1 oktober kan norskägda hundar åter delta i svenska arrangemang. Norska kennelklubben har hävt stoppet för utställningar, prov och tävlingar och norska landslag kan nu delta på internationella hundtävlingar.

Orsaken till sjukdomsutbrottet hos hundar i Norge är fortfarande okänd, men troligen smittar det inte mellan individer. Antalet hundar som insjuknar blir också färre och färre varför norska kennelklubben gav klartecken till att utställningar, prov och tävlingar nu kan genomföras som planerat.

SVA ger lugnande besked

Även om det är ett allvarigt sjukdomsutbrott har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, gjort bedömningen att det inte finns någon anledning till oro för att det skulle sprida sig från hund till hund och vi skulle få ett utbrott i Sverige.

Lugn, "svenska hunden" var inte svensk

Det har spridits en uppgift om att en svensk hund har dött på grund av den "norska smittan". Detta stämmer inte, hunden var inte från Skandinavien. Hunden avlivades på grund av en kronisk sjukdom och har alltså inget samband med den norska utredningen.

Myndigheten SVA har ständig kontakt med veterinärer i Sverige och Norge. Kommer det nya uppgifter så går SVA ut med den informationen på sin webbplats.

Hur gör Sverige och andra länder?

Från och med 1 oktober häver alltså Svenska Kennelklubben, SKK, stoppet för norskägda hundar att delta på utställningar, tävlingar, prov och beskrivningar. Även den danska och finska kennelklubben gör samma sak, men från och med 27 september.

Det finns inte heller längre några rekommendationer att inte resa till och från Norge med hunden.

Norge rekommendera övriga länder att häva sitt förbud för norska deltagare, så fler lär följa efter.

Viktiga råd till hundägare:

  • Kontakta alltid veterinär om din hund får symptom som du tror kan kräva veterinärvård. Om en hund har diarré och kräkningar beror det sällan på en infektion. Men eftersom du inte kan vara säker, så bör du inte låta en sjuk hund vistas bland andra hundar.
  • Har du en frisk hund ska du ändå alltid göra en bedömning om det är lämpligt att din hund ska träffar andra hundar eller inte. Men det finns ingen anledning att hålla hunden kopplad mer än du brukar, eller att avstå från att låta hundar träffas som vanligt.
  • Är du ändå osäker och funderar över hur du ska göra med just din hund? Kontakta din veterinär, klinik eller djursjukhus för råd.