tisdag, juni 25, 2024
Mest lästaNyheter

Nordisk Kennel Union välkomnar tre nya hundraser

American hairless terrier
American hairless terrier, bild från Wikipedia

Från 1 januari 2017 kan du se hundar av raserna american hairless terrier, rat terrier och vostochno-evropeiskaya ovcharka på våra nordiska utställningar och tävlingar.

Nordisk Kennel Union (NKU) har gemensamt beslutat att erkänna tre nya raser från 2017. Det innebär att hundar av dessa raser får delta på länsklubbsutställningar samt på prov och tävlingar som är öppna för alla raser som genomförs från 1 januari 2017.

En förutsättning för deltagande är att hundar som är svenskägda/delägda är registrerade i SKK. För hundar som är ägda utanför Sverige krävs att de är registrerade i en erkänd utländsk kennelklubb. Raserna är inte erkända av FCI vilket innebär att de inte kan tävla om CACIB och inte heller delta i finaltävlingar på internationella utställningar.

American hairless terrier

Rasens förfäderavlades för att jaga råttor och övriga skadedjur. Avsaknad av päls gör dem olämpliga för de flesta jaktaktiviteter. De har däremot behållit en stark jaktinstinkt och utmärker sig i många andra aktiviteter och sporter.

Rasen ska vara liten till medelstor med jämn muskulatur och vara aktiv. Benstommen ska vara medelgrov, inte så tung att den verkar grov eller så lätt att den verkar klen. Den ska också harmoniera med hundens proportioner. Rasen erkändes av den amerikanska kennelklubben 2016. Hemlandet är USA och den tillhör grupp 3 terrier. Den kommer att kunna delta i jaktklass på utställning men har än så länge ingen specialklubbstillhörighet I Sverige.

Rat terrier

Rasen är ursprungligen avlad som gårdshund för att jaga råttor. En mångsidig sällskapshund med förmåga att jaga småvilt samt gnagare och skadedjur både ovan och under jord. Det är en liten till medelstor, robust, kompakt och brokig hund som ger intryck av elegans och rörlighet. Den har snabbhet, styrka och balans. Rasen erkändes av den amerikanska kennelklubben 2013. Hemlandet är USA och den tillhör grupp 3 terrier. Den kommer att kunna delta i jaktklass på utställning men har än så länge ingen specialklubbstillhörighet I Sverige.

Vostochno-evropeiskaya ovcharka

Rasen som i en del länder går under namnet East European Shepherd skapades på 1940-talet i Sovjetunionen. Avelsmålet var att få fram hundar som var bäst lämpade som tjänstehundar för militären, gränsbevakningen, polisen och dylikt samt som klarade olika klimatförhållanden. Mellan 1924 och 1936 importerades ett litet antal tysk schäferhund av varierande typ från Tyskland till Sovjetunionen. Dessa korsades med inhemska hundar av önskad typ för att skapa en ny vallhundsras. På så vis skapades vostochno-evropeiskaya ovcharka. Den första standarden för rasen utvecklades och godkändes i Sovjetunionen 1955. Den ryska kennelklubben godkände rasstandarden år 2002.

Rasen ska vara starkt byggd, över medelstorlek, långsträckt, kraftfull och välmusklad med kraftig men inte tung benstomme. Könsprägeln ska vara mycket tydlig. Hanhundar ska vara större och massivare än tikar. Rasens hemland är Ryssland och den tillhör grupp 1 vall-, boskaps- och herdehundar. Den kommer att kunna delta i bruksklass på utställning men har än så länge ingen specialklubbstillhörighet i Sverige.
Källa: Svenska kenelklubben