söndag, juni 16, 2024
Hundutställning

Utställningsdomare ska kvalitetssäkras

Utställningsdomare ska kvalitetssäkras

Från och med 1 januari 2017 gäller nya rutiner för utställningsarrangö­rer som vill boka domare från vissa länder, skriver tidningen Hundsport.

Utbildning och auktorisation kan variera stort mellan olika länder världen över. I vissa länder krävs lång utbildning och erfarenhet för att bli utställningsdomare, medan det i andra länder knappt krävs någonting alls.

Lista över länder med tillräckligt höga krav

Inbjudande klubbar har alltid ansvaret för de domarinbjudningar som görs, och nu får de lättare att att kvalitetssäkra de utländska domarna. Svenska kennelklubben ställer samman en lista över de länder som man anser ställer tillräckligt höga krav för att de inbjudande klubbarna själva ska kunna ta ansvar för kvalitetssäkringen.

I dagsläget finns 33 länder med på den listan. Det är i stort sett alla europeiska länder inklusive Storbritannien, men exklusive några i sydöstra hörnet. Samt USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Japan och några latinamerikanska länder.

Kompentsprövning

Listan skall ses som en rekommendation för utställningsarrangörerna. Om de ändå vill boka en domare från ett land som inte finns med på listan måste de först ansöka om SKKs godkännande. Det betyder att Do­markommitten gör en kompetensprövning av den önskade domaren.
Prövningen kommer att göras av en arbetsgrupp som väljs på fyra år.

Ulf Uddman, Vd för SKK
Ulf Uddman, Vd för SKK
Foto: Måns Engelbrektsson

“Gruppen kommer att bestå av erfarna, beresta och flitigt bokade exteriördomare som därmed har goda möjligheter att bedöma värdet av referenser, intyg och angivna erfarenheter i den aktuella domarens CV”, säger SKKs VD Ulf Uddman.

När kompetensprövningen väl är gjord och domaren har godkänts kommer processen givetvis gå snabbare nästa gång som någon vill boka domaren igen.
“Redan idag är 95 till 98 procent av alla inbjudna domare från länder som finns med på listan, så nyordningen kommer inte innebära någon dramatisk förändring för arrangörerna. Ibland händer det dock att någon länsklubb vill bjuda in exempelvis en all­rounddomare från ett land som inte finns med på listan och då måste domaren alltså prövas först”, säger Ulf Uddman.

Här hittar du länkar till domarpresentationer inom FCI >>