Nya internationella championat för juniorer och veteraner

Nya internationella championat för juniorer och veteraner

FCI har beslutat införa nya internationella utställningschampionat för juniorer och veteraner.Klara

Internationell juniorchampion C.I.B-J
För att kunna ansöka om championattiteln ska hunden ha erhållit tre förstaplaceringar med excellent i juniorklass på internationella utställningar i tre olika länder och för tre olika domare.

Internationell veteranchampion C.I.B-V
För att kunna ansöka om championattiteln ska hunden ha erhållit tre förstaplaceringar med excellent i veteranklass på internationella utställningar i tre olika länder och för tre olika domare.

NKK skriver på sin webbplats att de kopplar tilldelningen av certifikat till erhållande av CK utöver förstaplacering med excellent. På Kennellitto.fi skriver finska kennelklubben att CK inte är kopplat till utdelandet av junior- eller veterancertifikatet. I Sverige och Danmark nämns inte någon koppling till CK. Förhoppningsvis kommer reglerna i de Nordiska länderna synkroniseras både med varandra och övriga länder. CK delas inte ut i länder utanför Norden.

Reglerna infördes den 1 augusti 2022 och första utställningen i Sverige där du kan tävla om dessa nya certifikat är den internationella utställningen i Eskilstuna den 20-21 augusti.

I Norge var första utställningen den i Fauske.

Eftersom beslutet från FCI kom med väldigt kort varsel blir det säkert en inkörningsperiod innan alla rutiner är på plats ute i utställningsringarna.

I Danmark finns det sedan 2018 möjlighet att vinna titlarna Dansk juniorchampion (DKJUCH) och Dansk veteranchampion (DKVECH).  Certifikat för detta kan delas ut på såväl nationella, nordiska och internationella utställningar i Danmark. Läs mer >>