onsdag, maj 29, 2024
Nyheter

Dansk-svensk gårdshund får tävla om CACIB

Dansk-svensk gårdshund får nu tävla om CACIB

Dansk-svensk gårdshund
Bild från SKK

FCI (Fédération Cynologique Internationale) har beslutat att dansk-svensk gårdshund  nu är permanent erkända hundras. Det innebär att båda får tävla om CACIB på hundutställning.

Lång väg till erkännande

För dansk-svenska gårdshund har resan mot erkänd hundras av FCI varit lång. I mars 1987 fastställde Nordisk Kennel Union rasstandarden och dansk-svensk gårdshund erkändes nationellt. Hundrasen gjorde sin utställningsdebut samma år, på utställningen vid Sofiero slott i Skåne. Men inte förrän i juli 2008 blev dansk-svensk gårdshund provisoriskt erkänd som hundras av FCI. Nu, drygt 10 år senare kom slutligen det permanenta erkännandet.

Källa: SKK

Gäller även ciobanesc romanesc de bucovina

Ciobanesc romanesc de bucovina
Bild från Wikipedia

Ciobanesc romanesc de bucovina är en hundras från Rumänien och Serbien. Den är en boskapsvaktare, vaktande herdehund och vakthund av molossertyp som använts i Bukovina, den rumänska delen av Karpaterna och i den serbiska delen av Donaudeltat. Den är särskilt kopplad till det traditionella transhumancebruket.  Rasen tillhör Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar. 2009 blev den interimiskt erkänd av den internationella hundorganisationen FCI men nu har den alltså blivit permanent erkänd och får tävla om CACIB