söndag, juli 21, 2024
Nybörjarguide - hundutställning

Årets uppfödargrupp – hur går det till?

Årets uppfödargrupp - hur går det till?

Vinnare 2016 är Maria Nordin och Marie Brandén med kennel Badavie
Vinnare 2016 är Maria Nordin och Marie Brandén med kennel Badavie
Foto: Johan Frick.Meijer.

Tävlan om SKKs uppfödargrupp /Årets uppfödare är en inofficiell men ändå mycket prestigefull tävling som sträcker sig över hela året.

Först måste uppfödaren vinna uppfödarklassen i sin ras med HP och därefter gå vidare till finaltävlingarna i Stora ringen. Att komma högt upp på listan över årets uppfödargrupp innebär mycket arbete och många, långa resor både för uppfödaren men också för valköparna, för att delta på så många utställningar som möjligt.

Stockholms hundmässa är den sista tävlingen på året och där avgörs också vilken uppfödare som vinner.
Poängberäkningen är inte helt enkel och är beroende av hur många grupper som deltar. Ju fler grupper desto högre poäng för vinnarna.

REGLER och POÄNGBERÄKNING

  • Placerade uppfödargrupper i stora ringen får poäng enligt fallande skala: ettan får 4 poäng, tvåan 3 poäng, trean 2 poäng, fyran 1 poäng. Placerade uppfödargrupper får därutöver tillgodoräkna sig poäng baserat på antal deltagande grupper. Exempel: Vid en utställning med 8 deltagande grupper i stora ringen får segraren 12 poäng (4 poäng för segern + 8 poäng för deltagande grupper = 12 poäng. Tvåan får 3 poäng för placering + 7 poäng för antalet grupper = 10 poäng, det vill säga minus 1:an, som den ju inte slagit.)
  • En uppfödare får räkna sina fem bästa resultat under året. Uppfödare har rätt att tävla med mer än en hundras under året, men poängen räknas på varje ras för sig.
  • Resultat räknas från SKKs och länsklubbarnas internationella och nationella utställningar.
  • Vid delad placering och lika många poäng vinner den grupp som har flest höga placeringar. Om även dessa resultat är lika kommer det totala antalet starter bli utslagsgivande  till fördel för den uppfödare som har lägst antal starter.

Här hittar du årets utställningslistor hos SKK >>